Dit is een typisch Scandinavisch gerecht.
Heel vroeger werd gravad lax gemaakt om de vis langer en beter te kunnen bewaren.
Ze zoutten de zalm en begroeven hem dan onder de grond met stenen erop. Door dit zware gewicht werd het vocht er helemaal uitgeperst. 'Grav' betekent ook: 'gat in de grond' of 'graf' in het Zweeds of Noors. Lax of laks betekent 'zalm' .
Tegenwoordig marineer je de zalm en pers je daarna de sappen eruit zodat je een geconcentreerde zalm overhoud. Super mals en zo lekker van smaak omdat de marinade er helemaal in is getrokken.
1 tip, maak altijd extra want je kunt hem 10 dagen bewaren!
Lekker voor bij de borrel: Puur of op een toastje, of als voorgerecht.
Ingrediënten voor 800 gram zalm circa 10 personen:
- 800 gr Zalmfilet op de huid
- 40 gr grof Zeezout
- 40 gr licht bruine Basterd suiker
- 1 Citroen
- 1 Sinaasappel
- 4 el Gin (wil je geen alcohol gebruiken, dan kan je de Gin ook weglaten)
- 3 handjes gesneden verse Dille
- 10 Jeneverbessen
- 10 witte Peperkorrels
- 1 handje gesneden verse Bieslook
- 1 el Honing mosterd saus
*Vershoudfolie heb je ook nodig!
Bereidingswijze:
Stap 1: Breek de peperkorrels en de jeneverbessen d.m.v. de platte kant van een koksmes (mes met een brede kant) of een vijzel als je deze hebt en doe deze in een kom.
Stap 2: Voeg de dille, bieslook, rasp van de citroen en sinaasappel, zeezout, Gin en basterdsuiker toe. Meng dit goed met elkaar.
Stap 3: Bekleed een ovenschaal met vershoudfolie en zorg dat er flink wat folie over de zijkanten valt omdat je hier de zalm mee gaat inpakken.
Stap 4: Leg de zalm met de huidkant op de folie en smeer de marinade eroverheen zoals op de foto hieronder.
Stap 5: Pak de zalm helemaal in met de folie en wikkel daarna nog een extra laag rondom zoals ook op de foto te zien is.
Stap 6: Zet er een bord of kleinere ovenschaal op en zet hier zware dingen in (ik heb gekozen voor gevulde wijnflessen, verrassend hè?!).
Stap 7: Nu 5 dagen wachten.
Stap 8: Verwijder de folie en haal de marinade eraf. Je zalm ziet er nu zo uit (2e afbeelding).
Stap 9: Snijd nu de zalm van de huid in dunne plakjes van 3-4 mm.
Stap 10: Serveer dit mooi op een bord en druppel er wat honing mosterd saus over. Ik heb ze opgerold en er geglaceerde rode biet bij geserveerd op onderstaande foto, maar zonder rode biet is het ook heerlijk!
Eetsmakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties