Dit is de aller beste, snelste, meest perfecte witlof ovenschotel die je ooit gemaakt en gehad hebt!
Mijn vriend Joey zei altijd tegen mij dat hij witlof uit de oven met ham en kaas zooooo vies vond. Waardoor ik het nooit gemaakt heb. Tot gisteren... Ik wilde dit recept graag op mijn website plaatsen, dus moest ik het maken.
Hij steunt mij altijd erg in mijn recepten, dus hij wilde het voor mij toch een keer proberen.
NOUUU.. hij likte zijn bord nog net niet af. Heeeeeelijk dat hij het vond.
Zo smeuïg, zoveel smaak en dan die kaas die lekker door die puree smelt. Fantastisch!
Het is ook nog is super snel klaar.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gr. Kruimige aardappelen
- 1 el. Roomboter
Ben je heel lui of van het gemak (helemaal niet erg), dan kun je ook de aardappelpuree zakjes pakken van Maggi, Naturel en volgens de verpakking maken (geheim: Op een brakke zondag doe ik dit ook heel stiekem is en is ook echt gewoon lekker!). In dit geval heb je bovenstaande ingrediënten niet nodig.
- 4 of 5 Witlofstronken (afhankelijk van de grootte en of je een grote of kleiner eter bent)
- 1 plak achterham per witlof
- 1 plak jonge kaas per witlof + 1 plakje extra
- 1 el. Grove mosterd
Bereidingswijze:
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200°C en zet een pan gezouten water op.
Wanneer je de aardappelpuree zelf maakt:
Zet nog een pan op met gezouten water voor de aardappelen.
Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze tot dat ze zacht zijn en je ze goed kan doorprikken met een vork.
Stap 2: Giet af en houdt een klein beetje aardappelvocht over.
Stap 3: Voeg de boter toe, zout naar smaak en een klein scheutje van je overgebleven aardappelvocht. Prak tot een gladde puree. Heb je meer aardappelvocht nodig om het gladder te maken, dan schenk je er nog een beetje bij! Als laatste voeg je de mosterd toe. Ook dit is naar smaak te bepalen. Begin met een halve lepel en proef, mocht je meer willen, kan je er altijd bij doen, maar niet meer uithalen! Ik houd van veel en gebruik 1 eetlepel.
Wanneer je de puree uit een pakje maakt, volg je de instructies van de verpakking.
Stap 4: Maak je witlof schoon door de buitenste bruinkleurige bladeren te verwijderen en haal de kern van de witlof eruit met behulp van een appelboor. Heb je geen appelboor (had ik dus niet) dan kan je de witlof ook doormidden snijden en de kern verwijderen met een aardappelschilmesje (wel iets lastiger omdat je witlof moeilijker bij elkaar blijft).
Stap 5: Als je water kookt, dan leg je de witlof hierin met behulp van een schuimspaan. Laat 3 minuten koken. Haal ze na 3 minuten met de schuimspaan er weer uit, schep ze op een bord en laat afkoelen.
Stap 3: Vet je ovenschaal in met boter.
Stap 4: Schep de aardappelpuree hierin.
Stap 5: Draai 1 plakje ham om de witlof en daarna 1 plakje kaas. Leg je witlof op de aardappelpuree en herhaal dit bij alle witlofstronken.
Stap 6: Verdeel nog wat extra kaas tussen de witlof, op de aardappelpuree.
Stap 6: Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak deze af in 25-30 minuten.
Heeeeeerlijk! De kaas smelt lekker door de puree en deze combinatie is perfect!
Reactie plaatsen
Reacties