Ben je nou op zoek naar een echte smaaksensatie? Dan scoor je met dit gerecht 100%!
De combinatie van eend, welke is afgelakt met appelstroop (wat zorgt voor een krokant zoetje).
Geserveerd wordt met een coulis van mango (welke een fruitige frisheid geeft aan het gerecht), mango en eend zijn echt perfect samen!
Vervolgens afgemaakt wordt met geroosterde macadamia (welke een lekker bite geeft aan het gerecht).
Op een bedje van rucola (wat perfect gaat met de macadamia omdat rucola een nootachtige smaak heeft).
De laatste touch voor de perfecte balans: Een kort gekarameliseerde vijg. YUMMIEEEEE!
Ik ben op dit gerecht een maand geleden gekomen en ik heb het nu 3 keer gemaakt voor gasten. Iedereen was erg verrast door de smaakcombinaties, welke je in eerste instantie niet bij elkaar zou zoeken. Daarnaast is het ook nog eens een leuk kleurenpalletje, vind je niet?!
Je kunt het als voorgerecht of tussengerecht serveren, maar als je de hoeveelheid aanpast en de salade weglaat en vervolgens Pastinaak Crème en worteltjes bijv. toevoegt, is het ook een heerlijk hoofdgerecht!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 Eendenborstfilets
- 1 el Appelstroop
- Zout en Peper
- 1 Mango
- Rucola
- 1 Vijg
- 1 tl Honing
- 1 tl Honing of poedersuiker (alleen nodig wanneer de mango niet zoet genoeg is)
- 1 tl Aceto Balsamico azijn
- 1 el Macadamia noten
Extra benodigdheden:
- Blender of staafmixer
- Keukenpapier
- Ovenschaal
Bereidingswijze:
Voorbereidingen:
Haal de eend 30 min. voor bereiden uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komt.
Verwarm de oven voor op 175°.
Schil de mango en snijd de vijg in vieren.
Snijd je macadamia noten fijn.
Zet een bordje klaar met een keukenpapiertje erop.
Stap 1: Schil de mango en snijd in stukken tot de kern. De kern gebruiken we uiteraard niet. Doe de stukken mango in de blender en maak hier een soepje van (of in een kom en gebruik de staafmixer). Merk je dat dit lastig gaat omdat er te weinig vocht is, voeg dan een scheutje water toe. Proef of hij zoet genoeg is, zo niet, voeg dan nog een tl honing toe of een klein beetje poedersuiker.
Stap 2: Maak een koekenpan warm zonder olie en rooster hier de macadamia noten in tot ze gaan verkleuren. Blijf hierbij, dit kan snel gaan en je wilt niet dat ze gaan verbranden!
Stap 2: Snijd de huid van de eend kruislings in. Belangrijk: Enkel in het vet, dus niet in het vlees!
Stap 3: Peper en zout de eend aan beide kanten.
Stap 4: Verwarm dezelfde koekenpan van de macadamia noten (niet schoongemaakt*), zonder olie. Leg de eend met de huidkant in de pan. Bak deze 5 min. op middelhoog vuur aan. Draai hem om en bak op de vleeskant nog 1 min. mee.
Stap 5: Leg de eend in een ovenschaal met de huidkant naar boven, schenk de overgebleven olie uit de pan over de eend heen en smeer de huidkant in met de appelstroop. Dit mag een flinke laag zijn.
Stap 6: Zet de eend in de oven en bak deze af in nog circa 10 min.
Stap 8: Schenk een klein scheutje olijfolie in de pan waar je de eend in hebt gebakken (ook niet schoongemaakt). Als deze warm is, dan schep je de vijgen in de pan, direct met de honing en de aceto balsamico. Bak dit geheel samen 1 min.
Stap 9: Schep de vijgen voorzichtig op het keukenpapiertje, zodat het overtollige vet eruit druipt.
Stap 10: Pak het bord waar je de eend op gaat serveren en verdeel hier de rucola over in het midden van het bord.
Stap 11: Haal de eend uit de oven, snijd in stukjes van circa 0,5 cm. Leg 3 stukjes p.p. op de rucola met de huid kant naar boven. Schenk over de eend, de olie welke is overgebleven in de ovenschaal voor extra smaak en glans (dit is direct ook de marinade van de salade).
Zet de vijg tegen de eend aan, schenk de coulis speels over de eend en strooi de macadamia hierover. Serveer de coulis van mango naast je gerecht, zodat gasten dit nog kunnen toevoegen naar smaak (hier krijg je namelijk echt geen genoeg van!).
Eetsmakelijk!
Dit gerecht is het lekkerst wanneer de eend lauwwarm is, maar koud kan ook!
*Tip: Gebruik in plaats van appelstroop, madeira of beiden: Appelstroop en madeira.
*We maken de koekenpan niet schoon zodat het opvolgende product een klein tintje smaak meekrijgt van de bereiding van het vorige product.
Reactie plaatsen
Reacties